Rechtsgebieden

 

Strafrecht

Ondernemingsrecht

Huurrecht

Arbeidsrecht

Verbintenissenrecht

Omgevingsrecht (Jachtrecht)

Jan Douwes

 

Studie: Nederlands recht en notarieel recht, Leiden

Afstudeerrichting: Civiel recht (1991)

Beëdigd: 1994

Lidmaatschappen: Vereniging Jacht- en Visrecht Advocaten Nederland (VJVAN) en Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA)

Voelt u zich juridisch beet genomen?

Douwes Advocatuur adviseert in jacht- en visrecht. Maar ook op andere rechtsgebieden. Douwes advocatuur houdt de lijnen kort.

Jan Douwes

Jan Douwes studeerde rechten in Leiden. In 1994 begon hij als advocaat bij een middelgroot advocatenkantoor in Den Haag. Van 1999 tot 2023 was hij verbonden aan Douwes De Jonge Advocaten, dat hij ook zelf heeft opgericht. Jan kan niet stilzitten en houdt van nieuwe ideeën en innovatie. Die combinatie leidde tot de start van een nieuw kantoor per 1 september 2023: Douwes Advocatuur. Douwes Advocatuur werkt samen met andere gespecialiseerde advocaten in binnen- buitenland om de cliënt maximale service te bieden; ondermeer met De Jonge Advocatuur (familierecht- en erfrecht), Lawyer’s Specialist (civiele cassatie) en Willems Schmidt Advocaten & Rechtsanwälte (Duits- en Oostenrijks recht).

Jan doorziet ingewikkelde problemen snel en komt vaak met creatieve oplossingen. Hij is wars van formalisme en niet bang buiten de gebaande paden te treden. Zijn motto: “ik vind een weg, of maak er één”.

Na zijn rechtenstudie vervulde Jan zijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht en is sindsdien als reservist betrokken gebleven bij defensie, in diverse juridische functies. Sinds 1 januari 2023 is hij raadsman bij de mobiele rechtbank van het Commando Landstrijdkrachten, in de rang van luitenant-kolonel. Ook is hij betrokken bij diverse maatschappelijke organisaties en verenigingen. Hij is een echt natuurmens en actief binnen de jacht en het wildbeheer.

Jan heeft de specialisatieopleiding insolventierecht (INSOLAD) afgerond en is jaren actief geweest als curator en bewindvoerder. Die ervaring komt ten goede aan de vele ondernemers en particulieren die hij bijstaat. Jan is één van weinige advocaten in Nederland die actief is op het nichegebied jachtrecht – een passie van Jan. Hij is lid van de Vereniging Jacht- en Visrecht Advocaten Nederland (VJVAN).

Ook is Jan heel actief in het strafrecht. Recentelijk is één van zijn grote strafzaken (de Pompmoord) weer in het nieuws geweest vanwege een herzieningsprocedure. Jan heeft meegewerkt aan de indrukwekkende documentaire die door de onderzoeksjournalisten André Nelis en Joost van Wijk voor KRO-NCRV is gemaakt. Jan is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten (NVSA).

Na bijna 30 jaar advocatuur weet Jan inmiddels “hoe de hazen lopen”. Die kennis en ervaring draagt bij aan de optimale oplossing voor de cliënt. Iedere dag opnieuw.

Jan is getrouwd en heeft twee jongvolwassen kinderen.